Be Community

/Be Community
Be Community 2017-04-17T19:02:04+00:00

Wat is een social community eigenlijk?

Social communities zijn altijd gebaseerd op basis van een gedeeld thema, dat maakt dan ook direct de verbindende factor. De leden zijn dus aan elkaar gebonden door bijvoorbeeld een gedeelde interesse, een thema, een hobby, een sport, etc.

Een social community is dus een omgeving waar online bezoekers met elkaar kunnen communiceren over een bepaald onderwerp. Personen die erg actief zijn op via een social community gebruiken dit vaak als verlengstuk op hun hobby, passie of sociaal leven.

Doorgaans treedt er door meer interactie binnen een sociaal netwerk of community een sneeuwbaleffect op, aangezien mensen afkomen op mensen. Interactie trekt interactie aan, zeker via social media door de groei en het “delen”.

Oneindig

Er zijn oneindig veel social media communities te vinden op internet. Doordat er op internet geen minimum aantal leden nodig zijn om een site in stand te houden (Long Tail principe) kunnen elke niche zijn eigen sociale website opzetten. Binnen social media is het namelijk ook vrijwel altijd mogelijk een ‘groep’ (community) aan te maken rondom een specifiek thema.

Sociale netwerken, communities & marketing

Het principe social media communityvorming is voor het verzamelen van consumenten, voor bedrijven erg interessant. Waar anders krijg je fysiek te zien hoe de sociale lijnen van je klanten en potentiële klanten allemaal lopen en wat er in hun omgeving allemaal voorvalt. Sociale netwerken bieden organisaties een unieke inkijk in het leven van de consument. De klant is nu online te vinden en dus ook te verbinden.

Je kunt social media communities dus voor een groot aantal marketingdoeleinden inzetten, hieronder een aantal voorbeelden:

  • Engagement: consumenten verwachten betrokkenheid van een merk en kunnen daar binnen een sociaal netwerk of community op hun beurt weer betrokkenheid voor terug geven. Dit maakt de social media kanalen dan ook zeer geschikt voor het opbouwen van langdurige waardevolle relaties met klanten.
  • Klantenservice: de consument laat op sociale platformen weten wat ze van jouw merk en product vindt. Dit is dus een interessant kanaal om in kaart te brengen waar extra service nodig is. Die service kan direct en publiekelijk geleverd worden op de online platformen.
  • Feedback: als je een betrokken omgeving hebt binnen een social media netwerk en een social media community dan kun je consumenten om feedback vragen en deze input benutten.
  • Loyalty: onderzoeken tonen aan dat klanten waar je een langdurige online relatie mee opbouwt trouwer zijn en meer besteden aan en merk. Het opbouwen van een social media community rondom je merk is dus zeer lucratief.

Voor vragen of wil je meer informatie? Twijfel dan niet jouw vraag te stellen en contact met BeSocialOnline op te nemen.